УДОСКОНАЛЕННЯ ЗАХОДІВ ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ - M.I. Badiuk; T.A. Bibik; V.V. Solyarik; Y.P. Denysuk (Український журнал військової медицини, 2018)
У статті проаналізовано фактори ризику та іх вплив на розвиток артеріальноі гіпертензіі у військовослужбовців. Серед військовослужбовців основними факторами ризику є: куріння, надлишкова маса тіла та вживання алкоголю. Показано, що раннє виявлення та моніторинг перебігу артеріальноі гіпертензіі серед військовослужбовців в процесі диспансерного динамічного спостереження, є актуальним напрямком роботи з метою попередження серцево- судинних захворювань та запобігання смертності від них.