Ugovorno pravo i europski aspekti - Jean-Louis Dewost (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2011)
Ne može se raspravljati o ugovornom pravu, bez da se diskutira o Europi. Cjelokupna građa EU, koja se odnosi na ugovorno pravo, obuhvaća: prvo, tzv. primarni zakonodavni okvir, drugo, tzv. sekundarni zakonodavni okvir, treće, praksu Europskog suda, te četvrto, odluke Europske komisije. Dosljedna primjena načela u ugovornom prava (načelo nediskriminacije, jednakog tretmana, transparentnosti, proporcionalnosti i uzajamnog priznavanja), ide u prilog slobodnog natjecanja na tržištu EU i učinkovite javne nabave, a suprotstavlja se mogućim zlouporabama zbog ostvarivanja vlastitih interesa i probitaka.