اثرات همزمان استرس نوری و صوتی پیش از تولد بر میزان وزن تولد نوزادان رت - زینب اکبرنژاد; حسین حقیر; علی مقیمی; آمنه سازگارنیا; فاطمه متجدد; علیرضا فاضل (Majallah-i Zanān, Māmā̓ī va Nāzā̓ī-i Īrān, 2010)
مقدمه : استرس های اولیهی زندگی ( از جمله استرس ها در طی تکامـل جنینـی ) منجـر بـه پیـدایش بیمـاری هـا و اختلالات روانی در دوران بعد از تولد می گردند . هدف از این مطالعه، بررسی اثرات هم زمان اسـترس نـوری و صـوتی پیش از تولد بر میزان وزن تولد نوزادان موش آزمایشگاهی (رت ) است. روش کار: در این مطالعهی مورد شاهدی، رت های آزمایشگاهیِ ماده باردار، در دو گروه تحت استرس و کنتـرل قـرار داده شدند. موش های باردار گروه تحت استرس از روز 15 بارداری تا زمان زایمـان، هـر روز سـه بـار و بـه مـدت 45 دقیقه تحت اسـترس صـوتی و نـوری قـرار گرفتنـد. در زاده هـای کنتـرل و تحـت اسـترس بعـد از تولـد، وزن بـدن اندازه گیری شد. به منظور بررسی میزان فعالیت محور هیپوتالاموس - هیپـوفیز - آدرنـال ( HPA ) در مـادران، بعـد از تولد فرزندان غدد آدرنال خـارج گردیـده و بـرای آن هـا انـدازه گیـری نمونـه خـون جهـت بررسـی سـطح هورمـون آدرنوکورتیکوتروپین گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری t انجام شد. یافته ها : : نتایج نشان دادکه اختلاف وزن بدن در زمان تولد بین نوزادان رت های گروه تحت استرس و کنترل دارای تفاوت معنی داری است ( p< /0 05). بر اساس مطالعهی حاضر، وزن نوزادان در زمان تولد در گـروه تحـت اسـترس در مقایسه با گروه کنترل کم تر بوده و اعمال استرس، منجر به افزایش فعالیت محور هیپوتالاموس - هیپوفیز - آدرنال در مادران تحت استرس می گردد. هم چنین استرس موجب افزایش میزان هورمون آدرنوکورتیکـوتروپین و نیـز افـزایش وزن غده آدرنال در مقایسه با رت های گروه کنترل گردید. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که اسـترس هـای صـوتی و نـوری در دوران بـارداری نـه تنهـا بـا اخـتلال در سیسـتم نوروآندوکرین مادر همراه است بلکه کاهش وزن نوزادان را نیز در بدو تولد به دنبال دارد