Дизайн елементів міського простору в контексті переосмислення виховної функції проєктної діяльності - Наталія Дядюх-Богатько (Деміург: ідеї, технології, перспективи дизайну, 2021)
Метою статті є дослідження виховної функції сучасного дизайну за допомогою аналізу об’єктів міського середовища в Україні і світі. Методологія дослідження передбачає застосування методів спостереження і мистецтвознавчого аналізу; виховна функція проєктної діяльності відслідковується в історичних та сучасних зображеннях, зібраних шляхом колекціонування. Наукова новизна дослідження полягає у рефлексії щодо ролі сучасного дизайнера у формуванні гуманістичних цінностей у суспільстві; звертається увага на потребу переосмислення довколишнього простору, що може бути досягнуто засобом дизайну. Висновки. Сучасні дизайнери поєднують різноманітні функціональні запити та композиційні мистецькі рішення, прагнучи здивувати пересічного споживача. Та часом варто просто створити те, що відповідає гуманістичним запитам: середовище, наповнене затишком і природними мотивами. У такий спосіб проєктна діяльність здобуває можливості виконувати виховну функцію у суспільстві за допомогою культивування справжніх людських цінностей, через примирення різних соціальних груп у містах, різних національних культур, агресивного міського середовища і людини.