Аналіз творчої діяльності українських митців у дослідженнях Романа Бжеського - Z. P. Sokolivska; V. A. Shenderovsky (Історія науки і техніки, 2018)
У статті подано результати дослідження життєвого і творчого шляху мислителя і публіциста Романа Бжеського, творчий доробок якого, на жаль, не досліджено належним чином. Учений є яскравий представник і помітною постаттю в історії європейської наукової думки, але ім’я його відомо лише вузькому колу фахівців. Він належить до тих науковців і громадсько-політичних діячів ХХ століття, діяльність яких у радянські часи замовчувано, а на дослідження життя й творчої спадщини тривалий час було накладено табу. Істотній вплив на політичні погляди науковця справила ідеологія М. Міхновського, з яким він працював у Міністерстві міжнародних відносин, їхнє листування збереглося в архівах Варшави. Особливо зміцнів світогляд Р. Бжеського під впливом праці Д. Донцова «Націоналізм», яку він вважав філософською основою природничих наук і психології. Творчий доробок ученого складається з критики й аналізу українських політиків і митців, діяльність яких мала істотній вплив на всі сфери життя українського суспільства. Чи не найголовніше місце в дослідженнях Р. Бжеського посідає критика Росії. Крім питань державної політики, економічного й політичного контролю Росії, в одній зі своїх праць науковець торкається питання створення російської держави. Роман Бжеський розумів, що найважливішим для Росії на той час було питання денаціоналізації народів Радянського Союзу. Науковець наголошував на тому, що за наказами Кремля довгий час змішували українську й московську історію, щоб українці почували себе «синами провінції» й були позбавлені власного світогляду й самототожності. Російська мова, література, музика й культура загалом створені багатьма потужними внесками ззовні. Крім того, болючою темою для Романа Бжеського було не лише політичне, а й культурне життя України, він гостро реагував на недооцінення світом українських поетів, прозаїків і драматургів. Аналіз і критика творів українських мислителів, прозаїків чи політиків так чи інакше сплетені в Р. Бжеського з культурно-духовою цариною, що є кістяком українства. Адже, щоб зберегти наступним поколінням минуле нашого народу й нації, потрібно добре знати історію.