FAVORIZAREA INFRACTORULUI - Mihai Cristian (EIRP Proceedings, 2008)
Potrivit art. 264 C. pen., „ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sauîn timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sauexecutarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii”, constituieinfracţiunea de favorizarea infractorului. Pentru întrunirea elementelor constitutive ale acesteiinfracţiuni se cere, ca o condiţie esenţială, săvârşirea unei infracţiuni anterioare de către o persoană,care va fi ajutată ulterior, Iară o înţelegere prealabilă, de către favorizator.Vom analiza în continuare situaţiile ce se nasc în legătură cu judecarea infracţiunii defavorizarea infractorului în raport cu infracţiunea săvârşită de persoana favorizată.