Правовий аналіз окремих аспектів механізму конституційно-правового захисту прав людини та громадянина та його природи - N.A. Shpis (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
Конституційне право, як галузь національного права України, виконує винятково важливу функцію та відіграє особливу роль у правовій системі держави, слугуючи фундаментом, базисом для розвитку правового регулювання поведінки невизначеного кола неідентифікованих суб'єктів, основ державної влади, тощо, а разом з тим, конституційне право врегульовує найбільш важливі основоположні аспекти дотримання верховенства права як такого. Винятково важливою метою існування конституційно-правового регулювання найбільш важливих суспільних відносин є, насамперед, захист основоположних прав та свобод людини та громадянина, які є гарантованими Конституцією.