Türk Din Musikisinde Nevbe Formu ve Keyyâlîyye Tarîkindeki İcrasının İncelenmesi - Safiye Şeyda Erdaş (Cumhuriyet İlahiyat Dergisi, 2022)
Yaklaşık bir asır öncesine kadar icrasının yaygın olarak devam ettiği fakat bugün örneklerine coğrafyamızda pek de rastlayamadığımız nevbe üzerine yaptığımız bu çalışma ile onun farklı mekân ve zamanlardaki icrası hakkında yeni bilgiler açığa çıkmıştır. Sn. Hasan Sevil’in şahsi gayretleri ile kayıt altına alınan nevbe kaydından ilk kez 2018 yılında haberdar olduk ve 2021 yılı itibari ile yaklaşık bir saatlik bu kayıt üzerinde çalışmaya başladık. 14 kişinin katılımı ile yapılan bu icranın akışını inceledik ve bazı neşîde ve ilâhileri notaya aldık. Güfte eksiklerimiz ve nevbenin icra edilişi ile ilgili ayrıntılı bilgi için nevbe reîsi Şeyh Muhammed Keyyâli ile görüştük. Keyyâli ailesi, Şeyh İsmail Keyyâlî’den itibaren Halep’te tasavvufi geleneği devam ettirmiştir. 2013 senesinde mücbir sebeplerden dolayı ailenin bir kısmı Türkiye’ye göç etmiştir. Bu şekilde hakkında çok da fazla bilgi sahibi olmadığımız İsmail Keyyâlî, Keyyâliyye tariki ve tasavvufî kültürü hakkında yeni bilgiler edinmiş olduk. Bu çalışma ile Keyyâlîyye örneği üzerinden nevbe formunun genel akışını ve bazı neşîde örneklerini vermeyi amaçladık, kayıt içerisindeki bütün icraların notasyonu makale formatının hacmi için fazla olacağından bunları daha geniş bir çalışmada ele almayı uygun gördük.