АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЗАХОДІВ НЕТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НА ПОКАЗНИКИ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ: МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - Olena Dovgal; Georgiy Dovgal; Roman Kovalenko (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена актуальним питанням використання нетарифних заходів у сучасній міжнародній торгівлі, які суттєво ускладнюють переміщення товарів і послуг між країнами, знижуючи ефективність взаємовигідного міжнародного економічного співробітництва, перешкоджаючи розвитку й кооперації технологічних галузей. Розглянуто особливості, переваги та недоліки основних методичних підходів до оцінки впливу заходів нетарифного регулювання на показники міжнародної торгівлі: метод частотного аналізу, метод оцінки різниці цін і пов'язаний з ним метод оцінки тарифного еквіваленту, метод розрахунку змін цін внаслідок кількісних змін обсягу імпорту, методи індексного аналізу та економетричних оцінок. Зроблено висновок, що характерні для кожного з розглянутих методів переваги й недоліки обумовлюють необхідність вибору відповідної методики в залежності від цілей дослідження і наявних даних.