Opredelitev populacij kranjske čebele (Apis mellifera carnica Pollman) na osnovi analize mitohondrijske DNK - Peter KOZMUS; Simona SUŠNIK; Janez POKLUKAR; Vladimir MEGLIČ (Acta Agriculturae Slovenica, 2002)
Kranjska čebela (Apis mellifera carnica Pollman 1879) je glede na morfologijo uvrščena v jugovzhodno evropsko skupino čebel in je druga najbolj razširjena podvrsta čebel na svetu. Glede na morfologijo pa tudi glede na razlike v mitohondrijski DNK (mtDNK), so čebelje podvrste razdeljene v tri glavne filogenetske linije. Filogenetska linija C, kamor sodi tudi A. m. carnica, je genetsko slabše proučena, zato smo želeli okarakterizirati kranjsko čebelo na podlagi mtDNK. Pregledali smo 56 vzorcev čebel iz Slovenije in 55 vzorcev čebel iz Hrvaške, Češke in nekaterih selekcioniranih linij. Variabilno regijo med citokrom oksidazo I (COI) in citokrom oksidazo II (COII) v mtDNK smo pomnožili s polimerazno verižno reakcijo (PCR). Variabilnost nukleotidnega zaporedja smo proučevali z restrikcijsko analizo regije COI-COII in s sekvenciranjem nukleotidnega zaporedja med tRNKleu in COII geni. Določili smo pet različnih haplotipov, od katerih vsi razen enega pripadajo filogenetski liniji C. Za kranjsko čebelo je bil značilen specifičen haplotip C2C. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da razen pri selekcioniranih linijah pri ostalih analiziranih populacijah ni prišlo do vnosa čebeljih matic drugih filogenetskih linij.