بررسی رتینوپاتی هیپرتانسیو در بیماران مراجعه کننده به بخش های داخلی و قلب بیمارستان های خاتم الانبیاء و امام حسین شاهرود – - سیده مهتاب میراستوار مقدم; محمد رضا خادمی; مرتضی فارسی; هادی عبدالهی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2017)
مقدمه در پرفشاری خون هر چند بالا رفتن فشار خون مهم است، لیکن آسیب ارگانهای هدف از جمله چشم مهمتر است. لذا این مطالعه با "تعیین  تاثیر پرفشاری خون بر میزان و وضعیت رتینوپاتی هایپرتانسیو در بیماران مراجعه کننده به بخشهای داخلی و قلب بیمارستان خاتم الانبیا وامام حسین شاهرود در سال 93" انجام شده است. روش کار در این مطالعه توصیفی که بهصورت مقطعی در بیمارستانهای خاتم الانبیا و امام حسین(ع) شاهرود انجام شد، 135 بیمار بستری مبتلا به پرفشاری خون توسط چشم پزشک معاینه افتالموسکوپی شده و مراحل رتینوپاتی در آنها مشخص گردید. دادهها به کمک نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 16) و روشهای آماری توصیفی و آزمونهای آماری کای مربع و T-test تجزیه و تحلیل گردید و 05/0< p  معنیدار در نظر گرفته شد. نتایج از 135 بیمار مبتلا به پرفشاری خون 62 نفر (7/%46) مرد و مابقی زن بودند. میانگین سنی 3/10 ± 5/64 سال بود که شایعترین گروه مبتلا، گروه 59-50 سال با 3/33% قرار داشت. 78 نفر (5/%57) افراد مورد مطالعه دچار رتینوپاتی هیپرتانسیو بودند که از این میان بالاترین درصد مربوط به گرید I در هر دو جنس(5/35% مرد و 6/35% زن) میباشد. نتیجهگیری وجود سابقه خانوادگی مثبت پرفشاری خون و ابتلای دیگر اندامهای هدف به عوارض پرفشاری خون بهخصوص عارضه مغزی- عروقی از عوامل خطر ابتلا به رتینوپاتی هیپرتانسیو است. تشخیص و کنترل زودرس پرفشاری خون جهت پیشگیری از عوارض چشمی و دیگر عوارض آن ضرورت دارد.