GENOTIPAREA POPULAȚIILOR DE OROBANCHE CUMANA Wallr. CU MARCHERI MICROSATELIȚI SSR - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2022)
Lucrarea a vizat evaluarea diversității genetice în cadrul a 33 de populații de lupoaie (Orobanche cumana Wallr.) cu origine geografică diferită, prin genotiparea cu 14 marcheri microsateliți SSR. Majoritatea marcherilor (Ocum-052, Ocum-059, Ocum-070, Ocum-081, Ocum-087, Ocum-160, Ocum-196 și Ocum-197) au pus în evidență o diversitate accentuată atât la nivel inter-, intrapopulațional, cât și regional. În cadrul populațiilor de lupoaie investigate a fost relevată prezența a 153 de profile molecular-genetice și a 98 de alele. Lungimea secvențelor nucleotidice SSR amplificate a variat de la 76 la 343 pb. Populațiile de lupoaie din Taraclia, Svetlîi, Izbiște, Căzănești, Prepelița, Congaz (Republica Moldova), Radnevo, Rosenova (Bulgaria), Hohott (China), Keșan, Merkez, Tracia (Turcia) și OR-SR43 (Serbia) s-au remarcat printr-un nivel ridicat de variabilitate genetică intrapopulațională. Populațiile provenite din Bulgaria și Serbia, după numărul de profile moleculare (1-3) și media numărului total de alele (3,67 – Bulgaria; 3,63 – Serbia) s-au dovedit a fi relativ mai omogene comparativ cu cele colectate din Republica Moldova (1-10 profile; media – 3,82), Turcia (1-6 profile; media – 4,02) și China (1-9 profile; media – 4,72). Cuvinte-cheie: Orobanche cumana Wallr., populație, marcheri SSR, alelă, diversitate genetică, profil genetic.