ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ КРІЗЬ ПРИЗМУ СУЧАСНОГО ФЕНОМЕНУ ЇХ АДАПТАЦІЇ - Вероніка Халіна; Олена Колмакова; Анастасія Устіловська (Економіка та суспільство, 2023)
В умовах ворожої агресії в бік нашої держави загроза економічній безпеці підприємств стає очевидною, і важливо знаходити способи забезпечення її в умовах невизначеності. Адаптація бізнесу відіграє ключову роль у цьому процесі, і оцінити її можна за допомогою конкретних інструментів, які відновлюють рівновагу в бізнес-системі. У статті розглядаються методи кількісного вимірювання адаптації бізнесу до умов невизначеності як фактора економічної безпеки, а також реальні інструменти, що застосовуються в цьому процесі. В статті представлено взаємозв’язок економічної безпеки та адаптації підприємств до впливів зовнішніх збурюючих факторів. Також розглядається аналіз еволюції поняття «адаптації» крізь призму концепції «BANI-світу». Проаналізовано заходи, які застосовують підприємства для виходу з криза, які розподілені на розвиваючі та вимушені дії. Розглянута ділова активність підприємств у регіональному розрізі та зміни у рейтингу ділової активності. Виявлено основні інструментів адаптації та збереження позицій українським малим і середнім бізнесом в умовах війни.