Обов’язки конфіденціала за договором про нерозголошення - O. R. Ohonovskyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Установлено, що дослідження кола обов’язків сторони, яка отримує доступ до інформації за договором про нерозголошення, всебічно сприяє ефективному виконанню умов такої угоди. Проаналізовано правовий статус отримуючої сторони в аспекті її договірних зобов’язань. Визначено, що прийняття Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» в цілому сприятиме поширенню практики застосування договору про нерозголошення й за межами правового режиму Дія Сіті. Установлено, що забезпечення режиму конфіденційності інформації, переданої в рамках договору про нерозголошення, є головним обов’язком конфіденціала. Визначено, що збереження відомостей у режимі конфіденційності допускається як шляхом вчинення активних дій, так і пасивної бездіяльності. Зроблено висновок про те, обов’язки з охорони інформації мають зберігатися за отримуючою стороною навіть після припинення дії договору про нерозголошення. Визначено, що конфіденціал зобов’язаний не розголошувати конфіденційну інформацію без попередньої письмової згоди на це від іншої сторони угоди. Проаналізовано процедуру взаємодії сторін договору про нерозголошення в разі отримання конфіденціалом запитів уповноважених органів чи інституцій на розкриття конфіденційних відомостей. Доведено, що важливим є обов’язок отримуючої сторони інформувати конфідента про випадки втрати чи розкриття інформації всупереч умовам договору про нерозголошення. Установлено, що доведення до відома конфідента обставин втрати чи розголошення інформації значно сприяє мінімізації потенційних ризиків для розкриваючої сторони договору про нерозголошення. Визначено, що конфіденціал повинен безумовно видаляти інформацію, що охороняється умовами договору, або матеріальні носії такої інформації в разі припинення дії договору про нерозголошення чи у випадку отримання відповідної вимоги від конфідента. Проаналізовано зобов’язання конфіденціала використовувати передану йому інформацію виключно з метою, яка встановлена відповідним договором про нерозголошення. Доведено, що зобов’язання нести відповідальність за порушення умов угоди є важливим засобом забезпечення інтересів розкриваючої сторони договору про нерозголошення.