A NEMZETKÖZI SEGÉLYEZÉS MIKROÖKONÓMIAI MEGKÖZELÍTÉSBEN - BOGLÁRKA HORVÁTHNÉ ANGYAL (Köz-gazdaság, 2020)
Jelen tanulmány a nemzetközi segélyezést mikroökonómiai szempontból vizsgálja. Kiindulópontja az a feltételezés, hogy maga a segély egy olyan jószág, amely egyaránt hasznosságot jelent annak, aki adja és annak, aki kapja. A kétféle fogyasztó – azaz a donor és a recipiens – számára azonban különbözőképpen jelenik meg a segély: míg a célországok esetében alapvetően magánjószágról van szó, a donorok számára közjavakra jellemző tulajdonságokkal bír a segélyezés. Mivel a közjavak kínálata a kizárhatóság és a rivalizálás hiányában általánosságban is elmarad a kívánatos szinttől, a segélyek alulkínálatának az egyik okát is ebben láthatjuk.