مقایسه‌ی اثربخشی طرح‌واره درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و علائم روان‌شناختی معتادان - فریبا کریملو; کورش گودرزی; جواد کریمی; مهدی روزبهانی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2024)
پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرح‌واره درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و علائم روانشناختی در معتادان انجام شد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل نامعادل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معتادان (۸۰ نفر) با دامنه سنی ۶۵-۱۸ سال مراجعه‌کننده به کلینیک‌های ترک اعتیاد شهر تهران بود. با روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد ۶۰ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل، (هر گروه ۲۰ نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش اول در معرض ۱۲ جلسه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی وگروه آزمایشی دوم هم در معرض ۱۲ جلسه طرح‌واره درمانی قرار گرفتند. نهایتا" پس آزمون در مورد هر سه گروه انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه نشانگان علائم روانی بود. نتایج نشان داد هر دو روش درمانی منجر به بهبود کیفیت زندگی و علائم روان‌شناختی در افراد معتاد می‌شود، اما شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به طرح واره‌ درمانی اثربخشی بیشتری بر بهبود علایم روانشناختی داشت. نتیجه گرفته می شود برای بهبود کیفیت زندگی و علائم روانشناختی معتادان می شود از درمان های اثربخشی نظیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و طرح‌واره درمانی استفاده کرد.