Krovni vrt kao prostor spektakla - Mirjana Sekulić; Ljiljana Došenović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2016)
Grad je klјučni prostor kulture, političkog i ekonomskog života, a kao i svaki njegov deo, artefakt, bogat je značenjem. U XXI veku javni gradski prostor je mesto umetnosti, dešavanja u kome se stvara novo značenje – na zahtev ili uprkos vladajućoj ideologiji. Vrednost gradskog prostora zavisi, pored ostalih uslova, od kvantitativnog, ali i kvalitativnog udela pejzaŽa u fizičkoj strukturi grada. Svi vrtovi, bilo individualni ili za državne spektakle, reprezentativni, carski ili zen vrtovi, odraz su želјe za snagom, alegorija moći, veličine i vaŽnosti, san o dostizanju lepote, lјubavi, uzvišenosti, spoznaji harmonije. U ovom radu, krovni vrtovi će se sagledavati kao prostorna kategorija, a ne samo kao urbana forma. Krovni vrt je konkretan prostorni, polifunkcionalni kontekst i predstavlјa otelotvorenje određene ideje. Istraživanja se odnose na razvoj diskursa urbanog spektakla unutar krovnih vrtova, sa želјom da se preispita tumačenje i valorizacija javnih prostora u službi spektakla. U radu su istraženi složeni odnosi fizičke strukture i spektakla na primeru krovnih vrtova, a akcent je na sadržajima i socio-ekološkim oblicima života u fizičkom okviru grada.