بررسی عملکرد جو (Hordeum vulgare L.) و باقلا (Vicia faba L.) در تراکم و ترکیب های مختلف کشت مخلوط از طریق شاخص های رقابتی - فهیمه اسلامی خلیلی; همت اله پیردشتی; آلاله متقیان (بوم شناسی کشاورزی, 2011)
به منظور بررسی کشت مخلوط جو (Hordeum vulgare L.) و باقلا (Vicia faba L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک-های کامل تصادفی با دو عامل و سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع ساری در سال زراعی 87-1386 انجام گرفت. فاکتور اول شامل دو نسبت بذر (D1 (نسبت مطلوب بذر): به ترتیب 75 و 150 کیلوگرم باقلا و جو در هکتار و D2 (نسبت زیاد بذر): به ترتیب 100 و 200 کیلوگرم باقلا و جو در هکتار) و فاکتور دوم شامل نسبت های مختلف کاشت (:P1 تک کشتی باقلا، :P2 50% باقلا+ 50% جو، P3: 75% باقلا+ 25% جو، P4: 25% باقلا+ 75% جو و P5: تک کشتی جو) بود. با محاسبه نسبت برابری زمین (LER) مشخص شد که ترکیب 75 % باقلا+ 25% جو در تراکم بالا و ترکیب 25% باقلا+ 75% جو با تراکم مطلوب از حداکثر کارایی استفاده از زمین برخوردار بودند. با توجه به معنی دار بودن اثر متقابل تراکم در نسبت کشت بر عملکرد و برخی شاخص های رقابتی دو گونه، بیشترین عملکرد جو و باقلا (به ترتیب 66/3306 و 56/4884 کیلوگرم در هکتار) در تک کشتی با تراکم بالا مشاهده شد. در این آزمایش ترکیب 75% باقلا+ 25% جو در تراکم بالا موجب بیشترین عملکرد مخلوط، ضریب غالبیت و 27% افزایش عملکرد جو در مخلوط نسبت به تک کشتی آن گردید. همچنین حداکثر ضریب غالبیت و 17% افزایش عملکرد باقلا در مخلوط نسبت به کشت خالص آن از ترکیب 25% باقلا+ 75% جو با تراکم مطلوب بدست آمد. به علاوه تیمار 75 % باقلا+ 25% جو در نسبت مطلوب بذر از حداکثر شاخص تولید سیستم برخوردار بود.