GİRİŞİMCİLİK VE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: GEÇİŞ EKONOMİLERİ ÖRNEĞİ / The Relationship Between Entrepreneurship And Employment: The Case Of Transition Economies - Zamira Öskönbaeva; Seyil Najımudınova (Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 2019)
Ülkenin kalkınmasında çalışabilen nüfusun güçlü yapısı son derece önemli rol oynamaktadır. Günümüzde istihdam oranını arttırmak için bütün ülkeler mücadele vermektedir. İstihdam sorununun çözümünde girişimciliğin desteklenmesi gerekmektedir. Girişimcilik bir yandan ekonomik faaliyetlerin canlanmasına dolayısıyla üretimin artmasına diğer yandan işsizliğin azalmasına yol açacaktır. Bu çalışmanın amacı, Kırgızistan, Belarus, Ermenistan, Özbekistan, Tacikistan, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Kazakistan ve Estonya gibi toplam 10 geçiş ülkesinde girişimciliğin istihdam üzerinde etkili olup olmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda seçilmiş geçiş sürecindeki ülkelerin 2006-2016 dönemine ait on bir yıllık verileri kullanılmıştır. İlk önce serilerin durağanlığı panel birim kök testi ile araştırılmıştır. Daha sonra Panel ARDL modeli aracılığıyla değişkenler arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ampirik uygulama sonucu elde edilen bulgular değerlendirilerek önerilerde bulunulmuştur.