Bütanol-Diesel yakıtı kullanılan bir sıkıştırma ateşlemeli motorda motor performansı ve egzoz emisyonlarının yapay sinir ağları ile tahmini - Samet GÜRGEN; İsmail ALTIN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmada saf Diesel yakıtı ve 5 farklı bütanol-Diesel yakıt karışımları (%3, 6, 9, 12 ve 15) kullanılan bir Diesel motorunda (SA) farklı devir sayılarında ve tam yük durumunda motor performansı ve egzoz emisyonları yapay sinir ağları (YSA) ile modellenmiştir. Deneysel çalışmalarda; tek silindirli bir Diesel motoru kullanılmıştır. Sunulan YSA modelinde; Scaled Conjugate Gradient ve Levenberg–Marquardt algoritmaları, tek katman ve sigmoid transfer fonksiyonu kullanılmıştır. Girdi katmanı devir sayısı ve karışım oranını içermektedir. Çıktı katmanı ise özgül yakıt tüketimi, efektif verim, NOx emisyonu ve CO emisyonu parametrelerini içermektedir. Ağın performansı için ortalama mutlak yüzde hata (MAPE) değerleri ve ortalama hata kareleri (MSE) hesaplanmıştır. Geliştirilen YSA modelin, deneysel sonuçlarla uyum içinde olduğu görülmüştür.