Identyfikacja genów odporności na rdzę brunatną w wybranych europejskich odmianach pszenicy zwyczajnej oraz opracowanie warunków Multiplex PCR - JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK; AGNIESZKA GRĄDZIELEWSKA; MARZENA MAJEK (Agronomy Science, 2013)
Rdza brunatna powodowana przez grzyb Puccinia triticina jest jedną z najpoważniejszych chorób pszenicy zwyczajnej. Najskuteczniejszym sposobem ograniczania występowania tego patogenu jest wprowadzanie do uprawy odmian z genetycznie uwarunkowaną odpornością. Celem pracy była identyfikacja genów Lr9, Lr10 i Lr19 w europejskich odmianach pszenicy zwyczajnej oraz opracowanie warunków Multiplex PCR w celu jednoczesnej identyfikacji genów Lr9 i Lr19. Opracowanie takiej reakcji umożliwi zmniejszenie kosztów i skrócenie czasu potrzebnego do przeprowadzenia analiz.