RDF pirolíziséből származó koksz és barnaszén elgázosításának vizsgálata laboratóriumi körülmények között - Emese Sebe; Gábor Nagy; András Arnold Kállay (International Journal of Engineering and Management Sciences, 2019)
A pirolízis ígéretes eljárás hulladékokból történő szintézisgáz előállításra. Azonban a technológia melléktermékeként visszamaradó szilárd anyag még jelentős mennyiségben tartalmazhat karbont, ezáltal akár további szintézisgáz előállítására is felhasználható. Kísérleteink során egy Zalaegerszegen működő félüzemi méretű kísérleti pirolizáló berendezésből származó RDF pirolízise során visszamaradó koksz vízgőzzel történő elgázosítását vizsgáltuk 900 °C-on, egy fix-ágyas laboratóriumi elgázosító rendszerben. Továbbá végeztünk kísérleteket felsőnyárádi barnaszénnel is. Jelen munka célja, hogy megvizsgáljuk hatékonyan alkalmazható-e a pirolízis koksz szintézisgáz előállítására, valamint, hogy feltárjuk és bemutassuk a vizsgált alapanyagok termokémiai lebontása során felfedezhető hasonlóságokat és különbségeket.