LA CONTEXTUALISATION COMME OPERATION LEXICOGRAPHIQUE INTERPRETATIVE DE DESAMBIGUISATION SEMANTIQUE DES SIGNES LEXICAUX - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2007)
Studiul ia în discuţie unele aspecte ale problematicii dezambiguizării semantice a semnului lexical, privită ca operaţie de interpretare lexicografică a semantismului semnului, menită să prevină sau să înlăture ambiguităţile semantice iminente în cazul unor semne lexicale – cuvinte polisemantice. Accentul e pus pe contextualizare care e concepută drept un mijloc lexicografic subordonat scopurilor dezambiguizării semantice a semnelor lexicale cu structură semantică actan- ţială, în speţă verbe şi adjective polisemantice, prin punerea în valoare a posibilităţilor combinatorii selective ale acestor semne lexicale, pentru fiecare dintre sensurile lor atestate, ceea ce reprezintă în esenţă operaţia interpretativă care urmă- reşte delimitarea şi validarea autonomiei diferitelor semnificaţii inerente semnului ca unitate a codului lingvistic.