Фізична підготовленість школярів 10–11 років у дитячому оздоровчому таборі - Ростислав Ярославович Човган (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2016)
Мета роботи – визначення рівня фізичної підготовленості школярів у дитячому оздоровчому таборі. У дослідженні брали участь 146 дітей віком 10–11 років. Висвітлено питання здоров’я дітей за такими скла- довими частинами, як: стан розвитку фізичних якостей, ставлення дітей 10–11 років до власного здоров’я та інтерес до засобів фізичного виховання в умовах дитячого оздоровчого табору. Дано характеристику стану соматичного здоров’я та адаптаційних можливостей організму респондентів. На основі повторних тестувань фізичної підготовленості встановлено, що проведення рухливих ігор зі школярами 10–11 років найбільш позитивно вплинуло на рівень їхньої фізичної підготовленості. За рахунок ефективного використання природних умов і фізичних вправ ігрового характеру в режимі дня оздоровчого табору хлопчики й дівчатка експериментальних груп наприкінці експерименту досягли значних зрушень за всіма показниками розвитку фізичних якостей, крім вибухової сили м’язів ніг та силової витривалості м’язів тулуба.