Konya’da Yağışa Dayalı ve Sulamalı Koşullarda Farklı Sıra Arası Mesafelerin Buğday Çeşitlerine Etkisi: I. Tane Verimi ve Verim Unsurları - Burhan ÖZSOY; Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE (ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 2022)
Bu çalışma, Konya-Karapınar koşullarında 3 farklı sıra arası mesafede (18, 20 ve 22 cm) yetiştirilen 4 tescilli buğday çeşidinin (Esperia, Altındane, Reis, Bayraktar 2000) verim ve verim unsurlarına belirlemek için 2020-2021 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme deseninde; ana parsellere çeşitler, alt parsellere sıra arası mesafe yerleştirilerek üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bu çalışmada, hem yağışa dayalı hem de sulanan koşullarda yürütülen denemelerden elde edilen buğday çeşitlerinin bitki boyu, başak boyu, başakta tane sayısı ve tane verimi özelliklerine ait sonuçlar verilmiştir. Yapılan varyans analizine göre, her iki denemede de incelenen özelliklerin hepsinde çeşit, sıra arası ve çeşit × sıra arası interaksiyonunun etkisinin istatistiki olarak önemli olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, yağışa dayalı koşullarda Reis çeşidi ve 18 cm sıra arası mesafe, sulanan koşullarda Bayraktar 2000 çeşidi ve 20 cm sıra arası mesafe ön plana çıkmıştır.