Schwannom; 10 yıllık tek merkez deneyimi - Meryem İlkay Eren Karanis (Genel Tıp Dergisi, 2020)
Amaç: Schwannomlar, Schwann hücrelerinden köken alan benign periferik sinir kılıfı tümörleridir.Sıklıkla asemptomatik, yavaş büyüyen, gerçek kapsülle çevrili, kesit yüzü pembe, beyaz-sarı renkli, genellikle küçük tümörlerdir. Bu çalışmanın amacı schwannomların görülme yaşı, cinsiyet, boyut, yerleşim yeri gibi özelliklerini ortaya koymak ve bu özellikler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği’nde 2008-2018 yılları arasında schwannom tanısı alan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 41.25±18.4’dür. Schwannomlar ortalama 2.96±2.1 cm çapındadır. 101 olgunun 51’i erkek, 50’si kadındır. Olguların 76’sında %75.3 tümör dermal ve subkutan, 11’inde %10.9 mediastinal, 11’inde %10.9 intraabdominal, 3’ünde %2.9 intrakranial ve spinal yerleşimlidir. Dermal ve subkutan schwannomlar DSS ’ın 39’u %51.3 ekstremite, 22’si %29 baş-boyun bölgesi, 15’i %19.7 gövde yerleşimlidir. 97 olguda tümör soliter ve sporadiktir. İntraabdominal schwannomlar İAS ’ın9’u %81.8 kadın, 2’si %18.2 erkektir. Ortalama tümör çapı DSS’da 2.32±1.58 cm, intrakraniyal ve spinal schwannomlar İKSS da 3.40±0.79 cm, mediastinal schwannomlar MS ’da 5.26±2.28 cm, İAS’da 5.00±2.62 cm’dir. MS’lu bir olguda eksizyondan bir yıl sonra tümör nüks etmiştir. Sonuç: Schwannomlar en sık 5.dekatta, genellikle 5 cm’den küçük, sıklıkla dermal ve subkutan yerleşimli olarakekstremite ve baş-boyun bölgesinde, her iki cinsiyette eşit sıklıkta, büyük çoğunluğu soliter ve sporadik olarak izlendi. İAS kadınlarda daha sıktır. DSS,MS ve İAS’lardan daha küçüktür. Nüks nadirdir.