Dijital Teknolojiler, Yapay Zekâ, Girişimcilik ve İnovasyon Yayınları Bibliyometrik Analizi - Gül Ekinci (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı dijital teknolojiler, yapay zekâ, inovasyon ve girişimcilik konularına yönelik yapılmış araştırmaları bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemek ve konuya ilişkin geniş bir spektrum aralığında holistik bir bakış açısı oluşturmaktır. Bu amaçla 22.02.2022 tarihinde Scopus veri tabanında 1990-2022 yılları arasında yayın tipi, alan, yazar ve yıl sınırlaması yapılmaksızın başlık, özet ve anahtar kelimeler arasında “entrepreneurship*, digital* tech*, innovation*”, “artificial intelligence*” ifadesi geçen çalışmalar taratılmış, 452 adet çalışma bulunmuştur. Konuya ilişkin 452 döküman 300 farklı kaynakta yayınlanmıştır. Yayınların ortalama alıntı sayısı 15,44, yıllık ortalama alıntı sayısı 2,33’tür. Toplamda 56982 referans, 1480 anahtar kelime, 1171 yazarla çalışma başına ortalama yazar sayısı 2,59 ve yazar başına çalışma sayısı 0,386’dır. Tek yazarlı çalışma sayısı 95, çalışma başına ortak yazar sayısı 2,83, iş birliği endeksi 3,26’dır. Çalışmaların %51’ini makaleler oluştururken yıllık büyüme oranı %15,79’dur. En fazla yayın(98), atıf alma(2416) ve işbirliğinde ABD birinci sıradadır. Çalışmalarda paylaşım ekonomisi, inovasyon ekosistemi, sürdürülebilir gelişme, dijital dönüşüm ve teknoloji konuları ön plana çıkmıştır. En çok yayın işletme ve yönetim bilimleri alanında(%24,2) yapılmış, inovasyon(40), girişimcilik(38), dijital teknolojiler(31) ve yapay zekâ(15) kullanılan anahtar plus kelimeler olmuştur. 2019-2021 yıllarında büyük ivmelenme yaşanmış, konulardaki kavramsal yapınının temelini teknoloji, ekonomi ve planlama oluşturmuştur. Merkezi konumda inovasyon yer almış ve trendin bu şekilde devam edeceği öngörülmüştür.