DİP KLAPESİNİN ANSYS® İLE TASARIM OPTİMİZASYONU - Serdar KARAOĞLU; Çiçek ÖZES (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2008)
Bu çalısmada, bir dip klapesinin döküm teknigi ile üretilen ana parçalarının minimum agırlık için tasarım optimizasyonu yapılmıstır. Çalısma, dip klapesinin iki ana parçasının hacimlerini azaltmak suretiyle döküm maliyetlerinin düsürülmesine odaklanmıstır. Çalısmada ANSYS® sonlu elemanlar paket programı kullanılmıstır. Optimizasyon asamasında kullanılan parametrik ölçüler, üretici firmanın tasarım kriterleri ve ilgili standartlar incelenerek belirlenmistir. Ana parçaların hesaplanan optimum boyutları kullanılarak dip klapesinin nihai tasarımı tamamlanmıstır. Optimizasyon çalısması sonucunda, dip klapesinin her iki ana elemanında % 8,5 civarında agırlık azalması saglanmıstır.