Pokrajinskoekološke enote v Planici - Franc Lovrenčak (Dela, 2003)
Planica je dolga ledeniška dolina na severni strani Julijskih Alp. V pleistocenu jo je v zgornjem in srednjem delu preoblikoval obsežen ledenik izpod Jalovca (2645 m) v značilno ledeniško dolino. Po umiku ledenika so na vznožju pobočij nastala melišča, ki pa še vedno nastajajo. Z melišči se menjavajo vršaji. Na dnu doline je v njenem osrednjem delu morena, ki se začnena južnem delu doline in sega v njen severni del. Na različno starih reliefnih oblikah so nastale različno stare prsti. Vse to je povzročilo razlike tudi v vegetaciji. Glede na razlike v reliefnih oblikah, prsti in vegetaciji je mogoče v Planici razlikovati štiri osnovne pokrajinskoekološke enote. Za vsako od njih je značilno: kamnina, relief, prst in rastlinstvo.