Unijna pomoc w rozwoju gospodarki w pierwszych latach członkostwa Polski w Unii Europejskiej - Zenon Ślusarczyk (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2022)
Na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku przeprowadzono szereg reform w polityce spójności Unii Europejskiej. Polska blisko już członkostwa w UE rozpoczęła negocjacje z instytucjami unijnymi w sprawie korzystania z funduszy Wspólnoty w celu redukcji różnic w rozwoju gospodarczym oraz innowacyjności, by sprostać wyzwaniom w funkcjonowaniu jednolitego rynku. W efekcie Polska otrzymała duże wsparcie z funduszy unijnych. Celem artykułu jest analiza pomocy UE w rozwoju gospodarki Polski w pierwszych latach członkostwa w Unii Europejskiej i udowodnienie hipotezy, że przystąpienie Polski do Unii oraz korzystanie z jej pomocy w ramach polityki spójności przyczyniło się do rozwoju i modernizacji naszej gospodarki. Proces ten nadal jest kontynuowany głównie w odniesieniu do rosnących wyzwań związanych z globalizacją, a także wprowadzaniem nowych technik i technologii w gospodarce.