Розробка динамічної моделі управління дволанковим краном-маніпулятором - Volodymer Voliyanuk; Dmitry Mishchuk; Maksym Parkhomenko (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини, 2022)
Проблема керування дволанковим маніпулятором залежить від рівня складності системи. При використанні дволанкового маніпулятора потрібно вирішити дві проблеми. Перша проблема полягає в тому, що потрібно визначити параметри керування таким чином, щоб задана позиція маніпулятора змінювалась за відповідною траєкторією. Друга проблема полягає в тому, що для досягнення потрібної позиції маніпулятора потрібно правильно параметризувати математичну модель системи управління. Однією з проблем, яка впливає на точність управління маніпуляторами полягає в правильній побудові адекватних динамічних моделей керування.