Racjonalność decyzji inwestycyjnych inwestorów indywidualnych na polskim rynku akcji - Dr Marcin Kalinowski; Dr Grzegorz Krzykowski (Problemy Zarządzania, 2012)
Klasyczne teorie finansów zakładają racjonalność zachowań uczestników rynku. Niniejszy artykuł odnosi się do rynku akcji i zachowań na nim inwestorów indywidualnych. Zatem celem niniejszego artykułu jest przeprowadzenie analizy zachowań inwestorów indywidualnych na rynkach kapitałowych i ocena racjonalności tych działań. W pracy podjęta zostanie próba odpowiedzi na następujące pytania: Czy inwestorzy indywidualni podejmują racjonalne decyzje inwestycyjne na rynku akcji? Czy udział inwestorów indywidualnych w rynku determinuje rodzaj podejmowanych decyzji inwestycyjnych przez pozostałych uczestników rynku? Autorzy artykułu stawiają następującą tezę badawczą: inwestorzy indywidualni nie zachowują się w pełni racjonalnie przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, a to przekłada się na decyzje inwestycyjne pozostałych uczestników rynku akcji. Badanie opiera się na następujących danych pochodzących z rynku kapitałowego: struktura inwestorów, wartość indeksu WIG, wartość obrotów na GPW, saldo wpłat i wypłat do funduszy inwestycyjnych. Dane pochodzą z lat 2002–2009. Wyniki przeprowadzonych w pracy badań nie są jednoznaczne co do oceny racjonalności decyzji inwestycyjnych inwestorów indywidualnych. Wyniki niektórych badań uznać można za dowód nieracjonalności decyzji inwestycyjnych inwestorów indywidualnych.