ODUZIMANJE IMOVINSKE KORISTI U KONTEKSTU MEĐUNARODNE PRAVNE STEČEVINE I SUZBIJANJA PODMIĆIVANJA - Mijo Galiot (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2017)
Kaznenopravna reakcija na kaznena djela podmićivanja iznimno je važna za svaki uređeni pravni sustav. O uspješnosti te reakcije, a posebno njezina bitnog i neizostavnog segmenta - oduzimanje imovinske koristi, umnogome ovisi cjelokupan politički i gospodarski razvoj pojedine države. Učinkovita primjena instituta (proširenog) oduzimanja imovinske koristi u praksi pokazala se važnom kod kaznenih djela (pasivnog) podmićivanja. Radi se o kaznenim djelima koja podrazumijevaju uspostavu korupcijskog savezu kojem obje strane mogu biti zadovoljne jer ostvaruju određene (imovinske) probitke i koristi. Kakva će biti kaznenopravna reakcija prema počiniteljima podmićivanja ovisi o stavu društva, točnije, o privremenoj vladajućoj garnituri. O njihovim shvaćanjima, ovisi i kaznenopravna reakcija prema počiniteljima s aspekta oduzimanja imovinske koristi u kaznenim normativima. U prilog znanstvenoj raspravi, u radu se analizira kaznenopravna mjera oduzimanja imovinske koristi u kontekstu međunarodne pravne stečevine u suzbijanju podmićivanja, uz osvrt na recentnu praksu “uskočkih” sudova. Pritom je naglasak stavljen na prikaz domaće i međunarodne regulacije instituta tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi. Usporednom metodom je dan prikaz i analiza (ne)usklađenosti domaće materijalne regulacije s relevantnom međunarodnom pravnom stečevinom o tom pitanju.