Epidemiologia raka jelita grubego (C18-C21) w Polsce - Zuzanna Jaroszyńska; Katarzyna Wiśniewska (Journal of Education, Health and Sport, 2021)
Wprowadzenie i cel: Rak jelita grubego (C18-C21) jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w polskiej populacji. Celem niniejszej pracy była analiza sytuacji epidemiologicznej raka jelita grubego w Polsce, której dokonano na podstawie danych epidemiologicznych, opublikowanych przez Krajowy Rejestr Nowotworów, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy oraz ECIS – European Cancer Information System.