EEN PLEIDOOI VOOR DEMOCRATISCH PROFESSIONALISME IN HET SOCIAAL WERK - Josje van der Linden (Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 2021)
Maar liefst 22 auteurs van Vlaamse en Nederlandse afkomst hebben samen gewerkt aan een boek over professionalisering van sociaal werk. De vijfkoppige redactie legt in de inleiding uit waarom professionalisering bijdraagt aan de versterking van het sociaal werk en belooft dat het boek niet alleen geschikt is voor onderwijs en praktijk, maar voor iedereen die bij het thema betrokken is. Dat kunnen ook managers, beleidsmakers, burgers en onderzoekers zijn. Al deze mensen hebben er belang bij dat de professionalisering van het sociaal werk wordt ontwikkeld vanuit het werk zelf, met een betrokken en kritisch perspectief. Deel 1 van het boek behandelt hiervoor onder de titel Theorie en debat de nodige begrippen. Deel 2 met de titel Praktijk en debat beslaat het grootste deel van het boek. Het gaat in op vormen van professionalisering met als afsluiting een slotbeschouwing over ‘democratisch professionalisme’. De twee delen worden met elkaar verbonden door een zeer leesbaar en interessant intermezzo over de actualiteit van het sociaal werk.