APLICAREA TEHNICILOR SOCIOMETRICE ÎN STABILIREA ADAPTABILITĂŢII COPIILOR LA MEDIUL ŞCOLAR - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2014)
Abordarea problemei privind adaptabilitatea copiilor la mediul şcolar este mereu actuală şi constituie un deziderat major al procesului educaţional care determină performanţa, succesul şi insuccesul şcolar al copilului. Cunoaşterea temeinică a adaptabilităţii la mediul şcolar nu poate fi concepută fără examinarea domeniului sociorelaţional al copilu- lui, iar cele mai semnificative tehnici de investigare a acestei sfere sunt tehnicile sociometrice. Aplicarea tehnicilor sociometrice scoate în evidenţă modul de integrare a copiilor în colectivul şcolar, prezenţa confortului psihologic, com- portamentele de relaţionare în grup, gradul de sociabilitate, statusul relaţional şi statusul perceput, coeziunea şi integ- rarea grupului. Cuvinte-cheie: adaptare şcolară, inadaptare şcolară, tehnici sociometrice, mediu şcolar.