XXI ғасырдағы Тәуелсіз Мемлекеттер Достастығындағы демографиялық жағдай. Состояние демографии в странах Содружества Независимых Государств в начале XXI века - M. Grešš (Хабаршысы. Экономика сериясы, 2015)
Соңғы он жылдықтарда біз халықтың динамикалық дамуының тек ғаламдық деңгейде ғана емес сонымен қатар бөлек аймақтардада болып жатқанынакуә болдық. Қазіргіуақытта біз жаңа демографиялық үрдістерді байқаудамыз: халықтың қартаюын,дамыған және дамып келе жатқанелдердегіхалықтардың туып-көбею деңгейінің төмендеуін, өндірістік еңбекпен айналысқан жалпы халық жастарының санының азаюін,өмірдің ұзақтығыныңұлғаюын, алғашқы кездермен салыстырғанда нәрестелік және балалар өлім-жітімлігінің төмендеуін, және т.б. Осы мақаланың мақсаты-Тәуелсіз МемлекеттіңДостастығыелдеріхалықтарының жағдайын зерттеу.Біз конвергенцияменқамтамасыз етуге арналғантек қана зерттелген елдердің арасында ғана емес, солармен бірге дамыған Батыс елдеріне деарналғанұсыныстарымызды тұжырымдаймыз. Кейбір елдердің демографиялық өзгерістеріжеткілікті деңгейде емес, сол себептен демографиялықүрдісі ілгері басу үшінжәнеТМД елдерінің аймақтарындағы экономикалары да тиімді қызмет ету үшінқажетті шара қолдануын қажет етеді