Turystyka rowerowa w aglomeracji poznańskiej w opinii mieszkańców - Mateusz Rogowski; Marcin Nadolski (Studia Periegetica, 2015)
Turystyka rowerowa w polskich aglomeracjach rozwija się z każdym rokiem, co ma wpływ na planowanie przestrzeni miast i stref podmiejskich uwzględniających postulaty cyklistów jako istotnej grupy użytkowników dróg. Rowerzyści, wypowiadając się w prezentowanych badaniach ankietowych, wskazali atuty i słabości infrastruktury rowerowej oraz najatrakcyjniejsze i najpopularniejsze obszary dla turystyki rowerowej w rejonie aglomeracji poznańskiej. Są to Puszcza Zielonka, jeziora w obrębie granic miasta oraz Wielkopolski Park Narodowy, które stanowią pierwszorzędne obszary pod kątem monitoringu stanu przystosowania i zagospodarowania dla potrzeb turystyki rowerowej. Aglomeracja poznańska jest na ogół pozytywnie postrzegana przez rowerzystów, ale aby utrzymać ten dobry wizerunek, należy nieustannie dbać o podnoszenie jakości infrastruktury rowerowej.(abstrakt oryginalny)