Alt anterior dişlerin kök kanal morfolojilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak araştırılması - Sümeyya Çelik Özsoy; Füsun Yaşar (Selcuk Dental Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alt anterior dişlerin kök sayıları, kanal sayıları ve kök kanal morfolojilerinin frekans dağılımının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 26 kadın ve 34 erkek olmak üzere farklı klinik endikasyonları nedeniyle alınmış 60 adet KIBT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Toplam 237 adet diş cinsiyet ve simetri açısından incelendi. Tek gözlemci tarafından üç hafta arayla iki kere; kök sayısı, kanal sayısı ve Vertucci metoduna göre sınıflandırılan kök kanal morfolojilerinin frekans dağılımı yapıldı. İstatistiksel analiz SPSS 16.0 sürüm yazılım programı ile yapıldı.Bulgular: Çalışmada değerlendirilen dişlerin tamamında tek kök gözlendi. Sağ tarafta, kadınlarda alt santrallerin % 64‘ü, alt laterallerin % 76.9’u; erkeklerde alt santrallerin % 75.8’i, alt laterallerin % 73.5’i tek kanala sahipti. Sol tarafta, kadınlarda alt santrallerin %65,4’ü, alt laterallerin % 69.2’si; erkeklerde alt santrallerin % 73.5’i, alt laterallerin %81,8’i tek kanala sahipti. Alt anterior dişlerde kadınlarda % 76.1 ve erkeklerde % 81.1 Tip 1 kanal morfolojisi gözlendi. Cinsiyet ve simetri açısından istatistik olarak anlamlı fark gözlenmedi.Sonuç: Varyasyon görülme ihtimaline karşı tedavi edilecek dişlerin kök kanal morfolojilerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. KIBT görüntüleme kök kanal morfolojisini değerlendirmek için oldukça etkili bir yöntemdir.ANAHTAR KELİMELER