Forma umowy o dostępie telekomunikacyjnym i konsekwencje jej niezachowania - Ewa Galewska (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
Umowy o dostępie telekomunikacyjnym powszechnie występują w profesjonalnym obrocie gospodarczym. Stanowią one przedmiot regulacji prawa cywilnego (prawa prywatnego) i prawa telekomunikacyjnego (prawa publicznego). W konsekwencji wymóg zachowania pisemnej formy umów tego rodzaju należy oceniać zarówno w świetle regulacji prywatnoprawnej, jak i publiczno-prawnej. Obowiązek zachowania pisemnej formy umowy dostępowej ustawodawca wprowadził w przepisie art. 31 ust. 1 P.t. W związku z tym, że umowy o dostępie telekomunikacyjnym mają charakter cywilnoprawny do oceny wymogu zachowania ich formy pisemnej należy stosować przepisy K.c. Zachowanie formy pisemnej umowy o dostępie telekomunikacyjnym jest istotne zarówno w stosunkach pomiędzy ich stronami, ale także ma znaczenie dla relacji pomiędzy wszystkimi przedsiębiorcami prowadzącymi działalność telekomunikacyjną oraz w relacjach pomiędzy przedsiębiorcami telekomunikacyjnymi i Prezesem UKE.