Ayrık Omurilik Malformasyonu - Yurdal GEZERCAN; Kerem ÖZSOY; Kadir OKTAY; Nuri ÇETİNALP; Tahsin ERMAN; Mustafa ZEREN (Cukurova Medical Journal, 2015)
Ayrık omurilik malformasyonu (AOM); çocukluk çağında görülen okkült spinal disrafizmin nadir bir formudur. AOM tek veya çift dural kılıf içerisinde, omuriliğin iki ayrı yarıdan oluştuğu konjenital anomaliyi tanımlar. Kesin insidansı bilinmemekle birlikte nadirdir, tüm gelişimsel spinal anomalilerin %3.8-5’ ni oluşturur. Asemptomatik kalabileceği gibi karakteristik nörolojik, ürolojik ve ortopedik yakınmalara neden olabilir. Bu problemlerin gelişmesinin önüne geçilebilmesi malformasyonun erken teşhis ve tedavisine bağlıdır. Erken teşhis için yeni doğan dönemindeki bebeklerin cilt ve ortopedik bulgularına dikkat edilmeli ve gerekirse tüm nöral aks radyolojik olarak incelenmelidir. AOM’ na sıklıkla gergin omurilik sendromuna neden olan ilave patolojiler de eşlik eder. Erken teşhis, titiz cerrahi yaklaşım ve hastanın beyin cerrahi, ortopedi, çocuk nefroloji, üroloji hekimlerinden oluşan bir ekip tarafından yakın takip ve tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilir