Samorząd lokalny jako podmiot tworzący warunki do rozwoju przedsiębiorczości w opinii przedstawicieli branży turystyczno-rekreacyjnej w województwie wielkopolskim - Agata Basińska-Zych (Studia Periegetica, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie roli samorządu lokalnego w rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem sektora sportowo-rekreacyjnego i turystycznego, wraz z charakterystyką instrumentów oddziaływania na rozwój przedsiębiorstw na terenie gminy. Część teoretyczną zilustrowano wynikami badań dotyczących aktywności samorządu gminnego w tworzeniu warunków do rozwoju przedsiębiorczości. Aby zbadać opinię przedsiębiorców, przeprowadzono sondaż diagnostyczny z 208 przedstawicielami branży turystycznej i rekreacyjnej w 49 gminach województwa wielkopolskiego, a wyniki badań zestawiono z opiniami samorządów gminnych. Przyjęto hipotezę, że samorządy gminne wykorzystują różne instrumenty, by stymulować rozwój przedsiębiorczości na swoim obszarze, dominują jednak wśród nich instrumenty ekonomiczno-finansowe, które w równym stopniu są stosowane przez samorządy gminne w różnych typach gmin. W pracy potwierdzono przyjętą hipotezę i wykazano istotne statystycznie różnice w zakresie stosowanych narzędzi w różnych gminach województwa wielkopolskiego.(abstrakt oryginalny)