CALCULUL CINETOSTATIC AL MECANISMELOR PLANETARE CILINDRICE - Păun ANTONESCU; Ovidiu ANTONESCU (Fiabilitate şi Durabilitate, 2012)
În lucrare se prezintă o metodă analitică pentru calculul cinetostatic al mecanismului planetarmonomobil cu două roţi dinţate centrale. Se consideră mai întâi cazul general al schemelor cinematice cu douăroţi dinţate solidare tip satelit, în două variante practice (multiplicator şi reductor de turaţie). Este menţionatcazul particular al mecanismelor planetare cu o singură roată satelit cu angrenare dublă (exterioară şiinterioară). Pe baza modelului de analiză cinetostatică a mecanismului planetar monomobil cu două roţi dinţatecentrale, în finalul lucrării se abordează o problemă practică de calcul cinetostatic al unui mecanism planetarcilindric simplu folosit la capul de frezat pentru prelucrarea roţilor dinţate cilindrice cu dinţi curbi înhipocicloidă.