Egyenlőtlenség és gazdaság: hogyan hatnak egymásra? - Eszter Baranyai (Köz-gazdaság, 2018)
A társadalmi egyenlőtlenség számos módon tud hatni egy ország gazdaságára, például az iskolázottságon, az egészségen, vagy a fogyasztási és megtakarítási szokásokon keresztül. Ezek a mechanizmusok sok – de nem minden – esetben az egyenlőtlenség káros hatásairamutatnak rá. A gazdaság is hatással van a társadalmi egyenlőtlenségre, a kapcsolat tehát komplex és nem egyirányú. Az összefüggés részletes adatokon alapuló megértésére elő-ször a későbbi Nobel-díjas Simon Kuznets tett kísérletet. Mindenesetre a nevéhez köthető görbét – miszerint a gazdaság növekedésével párhuzamosan először az egyenlőtlenség is növekedik, majd csak később mérséklődik – mára meghaladottnak tartják, az elmúlt évekkutatásai ugyanis többféle fejlődési pálya meglétére engednek következtetni. 2 A pénzügyi válság és az egyenlőtlenség elmúlt évtizedekben érzékelt változásai nemcsak magára az egyenlőtlenség kérdésére irányították rá a figyelmet, hanem a közgazdasági modellek ezzel kapcsolatos hiányosságaira is. A gazdaság és az egyenlőtlenség kapcsolatának vizsgálatán túl, így jelen cikk szót ejt a jövedelmi/ vagyoni eloszlás makroökonómiában betöltött szerepéről is.