Poetika Ferićeva romana Kalendar Maja i teorije razvojne psihologije - Nikolina Knapić; Marlena Plavšić; Daniel Mikulaco (Tabula, 2015)
Nakon opisa teorija razvojne psihologije provedena je kvalitativna analiza Ferićeva romana, u kojoj su dani primjeri, a zatim je učinjena i kvantitativna analiza. Opisi razvoja glavnoga lika u romanu najčešće se mogu prepoznati iz perspektive teorije ekoloških sustava i pristupa cjeloživotnoga razvoja. Sazrijevanje, razvoj i oblikovanje glavnoga lika (i ostalih likova), prvenstveno se ostvaruje postupkom vremenovanja, a biva nadopunjeno, produbljeno i osnaženo navedenim narativnim strategijama psihologijskoga učinka. Može se zaključiti da Kalendar Maja ima u sebi ugrađene psihologizacijske narativne strategije te žanrovske osobine Bildungsromana (no ne u smislu odgojnog romana, već romana o odgoju), iako je ponajviše riječ o složenom postmodernističkom žanrovskom hibridu snažno psihologizirana diskursa koji označuje roman u cijelosti.