تاثیر یک وهله خستگی عمومی بر میزان هماهنگی و تغییرپذیری بین مفاصل ناحیۀ تنه قایقرانان نخبه - اعظم دانشور; حیدر صادقی; زهره برهانی کاخکی; مهدی تقوا (Ṭibb-i Tavānbakhshī, 2021)
مقدمه و اهداف هماهنگی بین مفاصل و عضلات سبب اعمال و پخش مناسب نیرو بر ستون فقرات کمری و مفاصل میشود. از طرفی دیگر، خستگی ناشی از قایقرانی که با تغییراتی در مکانیک پارو زدن نیز همراه است، بهدلیل چرخهای و تکراری بودن موجب تغییراتی در الگوی هماهنگی و تغییرپذیری مفاصل می شود. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر یک وهله خستگی عمومی بر میزان هماهنگی و تغییرپذیری بین مفاصل ناحیۀ تنه (ناحیۀ کمری-پشتی ستون فقرات و ران-لگن) قایقرانان نخبه بود. مواد و روش ها 14 قایقران تیم ملی مردان در تحقیق کنونی نیمه آزمایشگاهی شرکت کردند. برای ایجاد خستگی عمومی ناشی از فعالیت تا حد واماندگی از تمرین قایقرانی روی ارگومتر استفاده شد. متغیرهای مرتبط با هماهنگی و تغییرپذیری بین مفاصل با استفاده از دستگاه واحدهای اندازه‌گیری اینرسی و مشخصات کینماتیکی حرکت در سه صفحۀ ساجیتال، فرونتال و هوریزنتال محاسبه شد. از آزمون شاپیرو-ویلک برای تعیین وضعیت نرمال بودن توزیع داده ها و از آزمون آماری تی وابسته برای مقایسه متغیرهای وابسته در سطح معناداری P≤0/05  استفاده شد. یافته ها نتایج نشان داد که یک وهله خستگی عمومی تغییر معناداری بر میزان تغییرپذیری مفاصل ران-لگن در صفحۀ ساجیتال (0/009=P با اندازه اثر 0/933) دارد. یک وهله خستگی عمومی تغییر معناداری بر میزان هماهنگی مفاصل کمری-پشتی و ران-لگن در صفحات ساجیتال، فرونتال و هوریزانتال ایجاد نمی‌کند (0/05>P). همچنین تغییر معناداری بر میزان تغییرپذیری مفاصل کمری-پشتی در صفحات ساجیتال، فرونتال و هوریزانتال و مفاصل ران-لگن در صفحات فرونتال و هوریزانتال قایقرانان نخبه ایجاد نمی‌کند (0/05>P). نتیجه گیری با توجه به نتایج به دست آمده، میتوان افزایش تغییرپذیری مفاصل ناحیه تنه را بهعنوان ریسک فاکتوری بر عملکرد قایقرانان حرفهای قلمداد کرد که پتانسیل بروز آسیب های مختلفی همچون کمردرد در بین ورزشکاران این رشته ورزشی را موجب میشود.