Türkiye'nin Çorum ilinde yaşam bölgelerine göre tamamlayıcı-alternatif tıp bilgi ve tutumları - Coşkun Öztekin; Hülya Yılmaz Başer (Hitit Medical Journal, 2023)
Amaç: Tüm dünyada Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp farkındalığı ve kullanımı giderek artmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de kentsel ve kırsal kesimde yaşayan insanların Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp yöntemleri ve etkileyen faktörler hakkındaki bilgi ve tutumlarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirilen kesitsel-tanımlayıcı tipteki bu çalışmada, 3. basamak bir eğitim ve araştırma hastanesinin aile hekimliği polikliniğine 10 ve 31 Mart 2021 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası hastalar çalışmaya dâhil edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya kentte 277 (%71,9) ve kırsalda 108 (%28,1) olmak üzere toplam 385 kişi katılmıştır. En az bir Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp yöntemi uygulama oranı kentsel kesimde %51, kırsal kesimde %43,4 olarak bulundu. Yaşam alanlarına göre istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,229). Her iki bölgede de eğitim düzeyleri ile Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp yönteminin uygulanması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (kentsel p=0,017, kırsal p=0,020). Eğitim düzeyine paralel olarak sosyal medya, internet ve arkadaşlar Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ın yayılmasında rol oynamaktadır. Sonuç: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp uygulamaları hakkında farkındalık artmaktadır. Sağlığın korunması ve sürdürülmesine yönelik Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp uygulamalarındaki farklılıkları ortaya çıkaracak çalışmalara ihtiyaç vardır.