ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس کشمکش‌های مذهبی و معنوی در جامعه ایرانی - محیا ابراهیمی جمارانی; عدنان اکبری; حجت اله فراهانی; پرویز آزادفلاح (فصلنامه روان‌شناسی کاربردی, 2022)
هدف: هدف از پژوهش حاضر وارسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس کشمکش‌های مذهبی و معنوی[1] (RSSS) اکسلاین و همکاران (2014) در جامعه‌ ی ایرانی بود. روش: پژوهش حاضر از نوع ارزشیابی است. نمونه‌ی پژوهش حاضر متشکل از 486 نفر از افراد بزرگسال ایرانی در محدوده‌ی سنی 14 تا 75 سال بود که با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. نسخه‌ی فارسی مقیاس همراه با پرسشنامه‌های به زیستی معنوی الیسون (1983) و تنیدگی ادراک‌شده کوهن و همکاران (1994) اجرا گردید. برای بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عامل تأییدی و روایی همگرا و واگرا از طریق محاسبه‌ی همبستگی پیرسون استفاده شد و برای بررسی اعتبار آن نیز از روش محاسبه‌ی آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. جهت بررسی پایایی مقیاس نیز از روش ؛آزمون باز-آزمون استفاده شد. یافتهها: نتایج تحلیل عامل تأییدی حاکی از برازش و مطلوب بودن مدل شش عاملی بود. همبستگی‌های معنادار میان این مقیاس و مقیاس‌های به زیستی معنوی و تنیدگی ادراک‌شده نیز روایی واگرا و همگرای این مقیاس را تائید می‌کرد. اعتبار مقیاس با استفاده از محاسبه‌ی ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس ۸/۰ و برای عامل‌های آن در دامنه‌ی ۷۳/۰ تا ۹۱/۰ و اعتبار مرکب عوامل در دامنه‌ی ۸1/۰ تا ۹۴/۰ و ضریب همبستگی آزمون-بازآزمون ۹/۰ به دست آمد. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روان سنجی مقیاس فارسی کشمکش های معنوی می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر در جامعه ایران استفاده کرد.