İZMİRLİ ALİ EFENDİ'NİN SULTAN III. MURAT DEVRİ BİLGİNLERİ İLE İLGİLİ BİR MANZÛMESİ / A POEM OF İZMİRLİ ALİ EFENDİ ABOUT THE SCHOLARS OF SULTAN III. MURAT PERIOD - Ahmet SEVGİ (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2016)
Türkoloji sahasında biyografi çalışmaları genellikle Tezkiretü’ş-şu‘arâ ve Şakâyık-ı Nu‘mâniye olmak üzere iki alanda yürümüştür. Bunlardan “şuara tezkireleri”nde daha çok şairlerin hâl tercümeleri, Şakâyık-ı Nu‘mâniye tercüme ve zeyillerinde de her pâdişah döneminde yetişen bilgin ve şeyhlerin biyografileri verilir. Ayrıca Hadîkatü’l-mülûk, Hadîkatü’l-vüzerâ, Devhatü’l-meşâyih… gibi mevki sahiplerinin yer aldığı eserler yahut vefeyât-nâmeler, “illerde yetişenler” vb. müstakil çalışmalar da vardır. Biz bu makalemizde 16. yüzyıl şairlerinden Deli Birâder, Kâtip Câfer Çelebi, Zâtî, Rûmî ve Bağdatlı Rûhî’de örneklerine rastladığımız ve yazıldığı dönemdeki bazı zevatın isim ve kısaca vasıflarının zikredildiği, mektup tarzında yazılmış manzumelere bir yenisini ekleyeceğiz.