فرمولاسیــون و دانه‌بنــدی کیـک گوگردی فرآیند سولفیران به روش مرطوب جهت کاربرد در کشاورزی (Pizhūhish-i Naft, 2013)
در فرآیند سولفیران گاز سمی، خورنده و خطرناک سولفید هیدروژن به‌صورت مستقیم به ذرات بسیار ریز گوگرد عنصری تبدیل می‌شود که معمولاً از محیط آبی به‌صورت کیک گوگردی مرطوب جدا می‌گردد. بررسی‌های انجام شده، نشان می‌دهد که از کیک گوگردی می‌توان به‌طور مستقیم در بخش کشاورزی استفاده کرد، ولی شواهد موجود حاکی از آن است که مقاومت مکانیکی چنین کیکی پس از خشک شدن پایین بوده و به سادگی با اعمال اندکی نیرو به‌صورت پودر در می‌آید. بنابراین به دلیل ملاحظات ایمنی، بهداشت و محیط زیستی، جابجایی و استفاده از چنین کیک گوگردی توصیه نمی‌شود. بررسی‌های آزمایشگاهی اولیه نشان می‌دهد که با استفاده از مواد افزودنی مناسب و ارزان قیمت، می‌توان کیک گوگردی مرطوب ایجاد شده در ادامه فرآیند سولفیران را به محصولی دانه‌بندی شده با مقاومت مکانیکی مناسب تبدیل کرد. با توجه به این نکته که کیک گوگردی حاصل از فرآیند سولفیران، مقداری آب به همراه دارد، استفاده از روش دانه‌بندی مرطوب جهت تولید صنعتی از نظر فنی امکان‌پذیرتر است. از سوی دیگر شواهد آزمایشگاهی به‌دست آمده حاکی از آن است که خاصیت فروپاشی و پخش محصول دانه‌بندی شده در حضور رطوبت، می‌تواند تحت تاثیر مواد افزودنی به‌کار برده شده قرار گیرد. از این رو با استفاده از مقادیر مناسبی از مواد افزودنی چون بنتونیت، سدیم لیگنو سولفونات، هیومیک اسید و مواد پرکننده دیگر، فرمولاسیون‌های مختلفی از کیک گوگردی تهیه شده و پس از دانه‌بندی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان دهنده این است که فرمولاسیون نهایی مشتمل بر 5% بنتونیت، 2% لیگنوسولفونات و 10% هیومیک اسید، دارای مقاومت مکانیکی مناسبی است و در محیط آبی به سرعت پخش شده و ذرات ریز گوگرد تولید می‌نماید.